دکتر سارا لطفی » متفرقه » آکنه قارچی چیست و چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟
۵ دقیقه
آکنه قارچی چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟

آکنه قارچی چیست و چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟

آنچه می خوانید...

جوش های سرسفید و یا سر سیاه روی پوست، کیست ها همه و همه، آکنه با اشکال مختلف هستند. شکل های مختلف آکنه زمانی ایجاد می شوند که چربی و سلول های مرده پوست باعث مسدود شدن فولیکول های مو می شوند. ولی هر چیزی که شبیه به آکنه است، آن چیزی نیست که به نظر می رسد و ممکن است آکنه قارچی باشد.

فولیکولیت یک نوع از عفونت فولیکول های مو می‌باشد که معمولاً یک باکتری باعث ایجاد آن می شود. زمانی که عفونت توسط مخمر مالسزیا (pityrosporum) فورفور ایجاد شود، فولیکولیت قارچی یا آکنه قارچی نامیده می شود. البته “آکنه قارچی” اصطلاحی نیست که متخصصان پوست معمولاً از آن استفاده می کنند، این نوع آکنه به طور قابل توجهی شبیه آکنه معمولی است.

در این مقاله، ما نگاهی دقیق تر به آکنه قارچی خواهیم داشت تا مشخص کنیم که آن دقیقا چیست و چه چیزی باعث ایجاد آن می شود و چگونه می توانید آن را در خانه درمان کنید.

چه چیزی باعث ایجاد آکنه قارچی می شود؟

اگر بر روی صورت خود آکنه دارید و سعی بر درمان آن دارید اما متوجه می شوید که پوستتان به درمان های سنتی آکنه پاسخ نمی دهد، ممکن است که اصلاً آکنه نباشد. آکنه قارچی معمولا با علائم مشابه آکنه معمولی ظاهر می شود اما علت به وجود آمدن آن کاملاً متفاوت است و همچنین روش درمانی متفاوتی دارد.

آکنه قارچی نتیجه رشد بیش از حد مخمر در فولیکول های مو است. همانطور که آکنه سنتی زمانی که فولیکول‌های مو با سبوم، سلول‌های مرده پوست و باکتری‌ها مسدود می‌شوند، ایجاد می‌شود، آکنه قارچی نیز زمانی رخ می‌دهد که مخمر وارد این ترکیب شود. مخمر مالسزیا فورفور (pityrosporum) به طور طبیعی روی پوست شما وجود دارد، اما وقتی در فولیکول‌های مو مسدود می‌شود، باعث ایجاد التهاب هایی بر روی صورتتان می‌شود که به آن فولیکولیت می‌گویند.

این مخمر تمایل دارد در محیط های گرم و مرطوب رشد کند، بنابراین در تابستان احتمال ایجاد آکنه قارچی بیشتر از هر فصل دیگری است. آنها همچنین می توانند پس از درمان های آنتی بیوتیکی و استروئیدی به وجود آیند. درمان‌های معمولی آکنه به پاکسازی پوست از باکتری‌های اضافی کمک می‌کنند، اما پوست شما را به محیطی ایده‌آل برای تکثیر مخمر تبدیل می‌کند.

پوشیدن لباس های تنگ یا عرق کرده برای مدت طولانی نیز می تواند به ایجاد آکنه قارچی کمک کند. لباس‌های خیلی تنگ و لباس‌هایی که زیاد در آن ها عرق کرده‌اید، محیطی گرم و مرطوب ایجاد می‌کنند که در آن مخمر می‌تواند رشد کند.

جوش قارچی چه شکلی است؟

آکنه قارچی بسیار شبیه به رشد آکنه معمولی است. این نوع آکنه برجستگی های کوچک و یکنواخت قرمز رنگی را ایجاد می کند که از فولیکول های مو رشد می‌کنند. این جوش‌ها معمولاً متقارن هستند و اغلب در پیشانی و بالای سینه و پشت ایجاد می‌شوند. روی صورت هم ایجاد می‌شود، اما احتمال آن کمتر از جاهای دیگر می‌باشد.

اندازه آکنه قارچی فقط حدود یک میلی متر است که دقیقا به اندازه آکنه معمولی می‌باشد. آنها معمولاً مانند جوش های سر سفید یا سر سیاه به نظر می‌رسند.

تفاوت بین آکنه قارچی و معمولی این است که جوش های قارچی آکنه می توانند احساس خارش ایجاد کنند. آنها معمولاً دردناک نیستند، زیرا آکنه باکتریایی گاهی اوقات ممکن است زمانی که فولیکول عفونی ملتهب می شود، ایجاد شود.

معمولاً آکنه قارچی را می‌توان با ارزیابی ظاهر جوش و سایر علائم بالینی تشخیص داد. عدم بهبود با درمان‌های معمول آکنه می‌تواند به تأیید جوش قارچی کمک کند، اما مطمئن‌ترین روش تأیید، خراش دادن پوست برای مخمر است.

درمان خانگی جوش قارچی

مهم ترین چیزی که در مورد درمان جوش قارچی باید به خاطر بسپارید این است که این نوع آکنه به دلیل مسدود شدن فولیکول های مو ایجاد نمی شود. این یک عفونت قارچی است، بنابراین به درمان های سنتی آکنه پاسخ نمی دهد. درمان‌های بدون نسخه آکنه معمولاً حاوی عوامل ضد التهابی و ضد باکتریایی هستند، اما آنچه واقعاً برای فولیکولیت قارچی نیاز است، یک درمان ضد مخمر یا ضد قارچ است.

اگر عفونت شما خفیف است، برای درمان های خانگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از محصولات مراقبتی که دارای اسانس های ضد قارچ مانند آویشن و اسطوخودوس است در روتین پوستی خود استفاده کنید.
  • برای کمک به مقابله با التهاب و قرمزی این نوع آکنه، از یک کرم مرطوب کننده پوست استفاده کنید.
  • ممکن است استفاده از شامپوی ضد شوره در قسمت هایی از بدن که آسیب دیده اند مفید باشد. شامپو ضد شوره حاوی زینک پیریتیون است که یک ماده ضد قارچ است. قبل از اینکه بدن خود را بشویید، حتما اجازه دهید حداقل یک دقیقه روی پوستتان بماند.
  • کرم موضعی ضد قارچ یا ضد مخمر را روی ناحیه آسیب دیده بمالید.
  • به طور منظم و ملایم پوست خود را تمیز و لایه برداری کنید تا از تجمع سلول های مرده جلوگیری شود و چربی اضافی پوست تحت کنترل باشد. از یک لایه بردار ملایم بدن استفاده کنید.

جوش قارچی اغلب به صورت موجی رخ می دهد و هر از گاهی بین دوره های درمانی شما شروع به رشد می‌کند. اگر مدام آکنه های قارچی بر روی پوستتان رشد می‌کند و یا مدت طولانی زمان می‌برد تا بهبود یابید، بهتر است این مشکل را با پزشک یا متخصص پوست خود در میان بگذارید. علاوه بر درمان‌های ضد قارچی موضعی، پزشک ممکن است یک داروی ضد قارچ خوراکی را به شما توصیه کند.

در زمانی که در تلاش برای درمان جوش قارچی خود هستید، مراقبت مناسب از پوست بسیار مهم است آن را فراموش نکنید. این وضعیت می تواند باعث احساس خارش و التهاب شود که ممکن است توسط برخی محصولات مراقبت از پوست یا لوازم آرایشی تشدید شود.

دکتر سارا لطفی

دكتر سارا لطفى متخصص پوست، مو، زيبايى و ليزر و عضو انجمن متخصصين پوست ايران در سال ٩٠ بعد از گذراندن ٤ سال دوره دستيارى در دانشگاه علوم پزشكى شهيد بهشتى تهران با نمره ممتاز و كسب رتبه اول بورد شفاهى فارغ التحصيل شده و موفق به اخذ مدرك بورد تخصصى پوست، مو و ليزر شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *