۱۲ دقیقه
درمان قطعی اگزما در تهران

اگزما دست

آنچه می خوانید...

درمان قطعی اگزما چگونه ممکن است؟ این بیماری چیست و چه نشانه هایی دارد؟ علت اگزما دست چیست؟ سوالاتی که به ان ها اشاره کردیم ممکن است سوالاتی باشد که شما را به خواندن این مقاله رسانده است. اگزما یک بیمار پوستی است که ممکن است به دلایل مختلف بروز کند. در این مقاله صرفا به بررسی اگزمای دست می پردازیم و آن را از زوایا مختلف بررسی می کنیم.

بیش از سی میلیون نفر از مردم امریکا مبتلا به اگزما هستند . این بیماری باعث التهاب و قرمزی، خارش و التهاب به مدت طولانی در پوست می شود. بیماری اگزما مسری نیست . هر کس ممکن است اگزما بگیرد اما در بیشتر کودکان قبل از پنج سالگی رخ می‌دهد و معمولا بیشتر در ناحیه صورت کودکان ایجاد می شود.

در ده سال اخیر بروز این بیماری بیشتر شده است. شایع ترین فرم های از اگزما عبارت‌اند از اگزما دست در خانم ها که تقریبا بالای نود و پنج درصد از این موارد اگزما ناشی از استفاده از مواد شوینده و شستشو زیاد می‌باشد. الخصوص خانم های که بچه های کوچک دارند و طبیعی است که این فرد خیلی سریع تر مبتلا به اگزما شود . در این مقاله قصد داریم به مطالب ذیل بپردازیم .

اگزمای دست یکی از شایع ترین انواع اگزما است (که به آن “درماتیت” نیز می گویند. این عارضه عمدتاً کف دست را درگیر می کند اما توانایی درگیر  کردن سایر قسمت های دست را نیز دارد. علائم اصلی اگزما دست خشکی، خارش و قرمزی پوست می‌باشد که کل دست از جمله انگشتان را نیز درگیر می کند. علائم دیگر ممکن است شامل ترک خوردن، درد و خونریزی باشد. در برخی موارد ممکن است تاول ایجاد شود و یا پوست به طور کلی خشک، پوسته پوسته و ضخیم شود و انگشتان نیز می توانند در هنگام شدید شدن اگزما کاملاً متورم شوند.

اگر اگزما برای مدت طولانی شدید باشد، شما احساس درد زیادی را در دست‌ان خود تجربه می‌کنید که انجام کارهای روزمره مانند بستن دکمه‌ها، گرفتن خودکار یا استفاده از رایانه را دشوار می‌کند.

در این مقاله قصد داریم به مطالب ذیل بپردازیم

  • پماد اگزمای دست
  • داروی اگزما
  • درمان قطعی اگزما
  • بهترین کرم برای درمان اگزما
  • بهترین قرص برای درمان اگزما
  • آیا امکان درمان اگزمای دست با داروی گیاهی وجود دارد؟
  • آیا درمان خانگی اگزمای دست امکان پذیر است؟

اگزما چیست ؟

در مورد اگزما تصورات مختلفی است و به فردی که بیماری اگزما دارد توصیه های مختلفی می شود چه بسا این توصیه ها غلط است. از نظر دانش علم پوست اگزما، التهاب یعنی قرمزی، خارش و پوسته شدن در لایه های سطحی پوست است.
پوست بخشی از سیستم ایمنی بدن را تشکیل می دهد و به محافظت در برابر عفونت کمک می کند. این بیماری نه تنها یک مانع فیزیکی ایجاد می کند، بلکه لایه های پوست که حاوی سلول های تخصصی است و همینطور پروتئین های خارجی مهاجم (آنتی ژن ها) مانند باکتری ها و ویروس ها را نیز از بین می برد. در افراد مبتلا به اگزما، سیستم ایمنی در پوست بیش از حد واکنش نشان می دهد و پوست را قرمز می کند و باعث خارش می‌شود.

چرا اگزما روی دست ها ظاهر می شود؟

دلایل مختلفی وجود دارد که باعث می شود اگزما روی دست ها ظاهر شود. به عنوان مثال، دست ها می توانند تحت تأثیر درماتیت تماسی تحریک کننده یا آلرژیک یا هر دو قرار بگیرند.

تماس با مواد محرک مانند گرد و غبار ، مواد شوینده ، مواد تمیز کننده ، اسپری های هوایی یا حتی شستن مکرر دست ها می تواند باعث اگزمای تحریک کننده دست (درماتیت تماسی تحریک کننده دست) شود . پوست کف دست بسیار ضخیم تر از جاهای دیگر بدن است (به غیر از کف پا) و به طور معمول قادر به تحمل سایش و پارگی زیادی است. اما در افرادی که مرتباً دست خود را در مواد شوینده یا حلال فرو می کنند ، سد محافظتی پوست شکسته می شود و ممکن است اگزما ایجاد شود. افرادی که این شکل از اگزمای دست را دارند اغلب در دوران کودکی سابقه اگزما دارند.
اگزمای آلرژیک دست (درماتیت تماسی آلرژیک دست) در نتیجه واکنش آلرژیک به یک ماده خاص در محیط ایجاد می شود. ممکن است به تعدادی از مواد مختلف آلرژی داشته باشید، اما علل رایج حساسیت تماسی شامل نیکل، عطرها، مواد شیمیایی نگهدارنده، لاستیک و گیاهان مختلف و غیره است. هنگامی که سیستم ایمنی یک فرد ماده ای مضر برای بدن شناسایی کرد، هر بار که پوستش در معرض آن قرار می گیرد، به آن ماده واکنش نشان می دهد و این واکنش با هر قرار گرفتن در معرض آلرژن شدیدتر می شود.
هنگامی که به یک واکنش آلرژیک از این نوع مشکوک می‌شوید، حتما باید به یک متخصص پوست مراجعه کنید.

انواع اگزمای دست کدام است؟

چند نوع اگزمای دست داریم؟ در ادامه به برخی از انواع اگزما دست اشاره می کنیم.

اگزمای دستی تماسی تحریک کننده

از این نوع اگزمای پوست دست می توان به عنوان رایج ترین آن نام برد. کف دست ها در این روش کمتر درگیر می شوند. اما باقی قسمت های دست با  قرار گرفتن در معرض موادی که باعث ساییدگی لایه شاخی می شوند، آسیب می بینند. نشانه های اگزمای دستی تماسی تحریک کننده می توانند سوزش، خارش و حساسیت کف دست باشد.

اگزمای دست آتوپیک

در اگزمای دست اتوپیک که با نشانه هایی شامل خشکی پوست، خارش پوست و بروز بثورات بر روی پوست خود را نشان می دهد، علایم از پشت دست ها و انگشت ها شروع می شود و معمولا تا نزدیک مچ دست گسترش پیدا می کند. با خارش پوست علائمی مانند قرمزی، ترک های پوستی و پوسته پوسته شدن به وجود می آید.

اگزمای تماسی آلرژیک

این اگزما بر روی دست در نقاطی مانند بندهای انگشتان، نوک انگشتان و در برخی از موارد ناخن خود را نشان می دهد. در واقع در این نوع پوست طی واکنشی که نسبت به یک آنتی ژن( موادی مثل نیکل، لاتکس، آنتی بیوتیک های موضعی، مواد معطر و …) از خود نشان می دهد، منجر به بروز اگزما و واکنش التهابی بر روی پوست می شود.

اگزمای دست سکه ای

دلیل بروز اینا اگزما ناشناخته است و مشخص نیست. محل بروز این نوع معمولا در پشت دست ها به صورت نواحی دایره ای قرمز، پوسته پوسته شدن است. التهابی که در اگزما سکه ای بروز می کند، در اغلب موارد به صورت حاد و مزمن است و بهتر است که هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام شود در غیر این صورت ممکن است که پیشرفت کند و شرایط بدی را برای شخص به وجود آورد.

اگزمای دیس هیدروتیک

اگزمای دیس هیدروتیک در این اگزما نشانه ها به صورت تاول و وزیکول ها بروز می کنند که به شدت سبب خارش خواهند بود. محل بروز تاول و وزیکول ها غالبا در کناره انگشتان و کف دست است. این نوع از اگزما نیز اگر درمان نشود در فواصل زمانی مشخص عود خواهد کرد.

اگزمای پومفولیکس

اگزمای پومفولیکس (همچنین به عنوان اگزمای دیسیدروتیک/درماتیت شناخته می شود) نوع دیگری از اگزما است که دست ها (و همچنین پاها) را درگیر می کند. این نوع اگزما معمولاً شامل ایجاد تاول‌های آبکی و خارش شدید است که بیشتر روی دو طرف انگشتان، کف دست‌ها و کف پاها تأثیر می‌گذارد. برخی از افراد دارای اگزمای پومفولیکس در دست ها و یا پاها مبتلا به انواع دیگر اگزما در نقاط دیگر بدن هستند. این عارضه در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد اما بیشتر در سنین 40 سالگی دیده می شود.

شروع اگزما می تواند بسیار ناگهانی باشد و علت آن ناشناخته باشد، اگرچه تصور می شود عواملی مانند استرس، حساسیت به ترکیبات فلزی (مانند نیکل، کبالت یا کرومات)، گرما و تعریق می توانند اگزما را تشدید کنند. در ابتدا ممکن است خارش زیادی بر روی پوست احساس کنید و در صورت خاراندن، تاول ها می ترکند و باعث درد شدید می شوند. سپس پوست خشک می شود و اغلب پوسته پوسته خواهد شد.

بیشتر بخوانید: بهترین متخصص برای تزریق بوتاکس را چگونه پیدا کنیم؟

درمان اگزمای دست


بهترین درمان برای اگزمای دست اجتناب از عوامل ایجاد کننده آن است. دانستن اینکه کدام مواد باعث ایجاد اگزمای دست می شوند و از دستان خود در خانه و محل کار محافظت می کنید ، می تواند از پوست شما در برابر تحریک بیشتر محافظت کند. مهمترین نکته ای که باید به یاد داشته باشید این است که ثابت قدم باشید – یک برنامه روزانه برای مراقبت و کنترل بهترین دفاع است.

مهم است که از استفاده هر گونه تحریک کننده یا آلرژن مربوطه خودداری کنید و در صورت لزوم از نرم کننده ها و استروئیدهای موضعی استفاده کنید.

نرم کننده ها

نرم کننده ها مرطوب کننده های پزشکی (کرم ها، ژل ها و پمادها) هستند که بدون نسخه در داروخانه ها در دسترس هستند. آنها باید به طور مکرر در طول روز برای مرطوب نگه داشتن پوست و جلوگیری از خشک شدن آن استفاده شوند، حتی زمانی که اگزما هنوز شدید نشده است. پمادها برای پوست های خیلی خشک موثر هستند، اما ممکن است آنها برای استفاده در طول روز بیش از حد چرب باشند. اگر چنین است، شب ها از پماد استفاده کنید و بعد یک جفت دستکش نخی به دست کنید و در طول روز به طور مکرر از کرم استفاده کنید. برای شستن باید از مایع دست به جای صابون استفاده کرد، زیرا صابون چربی پوست را از بین می‌برد و همچنین می‌تواند به عنوان یک محرک عمل کند.

استروئیدهای موضعی

استروئیدهای موضعی با کاهش التهاب اگزمای فعال، درمان را انجام می‌دهند. این کار قرمزی، درد و ترک خوردگی پوست را کاهش می دهد. دست ها معمولاً به استروئیدهای قوی تری نیاز دارند (پوست کف دست ضخیم است)، بنابراین استروئیدهای موضعی قوی معمولاً تجویز می شوند (برای کودکان کمتر قوی). آنها باید برای یک دوره درمان کوتاه، معمولاً 2 هفته استفاده شوند.

اگر فکر می کنید ماده ای در خانه یا محل کار باعث ایجاد اگزمای دست شما می شود ، پزشک می تواند “تست وصله” انجام دهد تا ببیند مشکل آلرژن ها یا تحریک کننده ها ممکن است مشکل باشند. پزشک شما همچنین می تواند رفتارها یا شیوه هایی را که ممکن است در ایجاد اگزمای دست شما نقش داشته باشد ، مشخص کرده و به شما در یافتن راه هایی برای اصلاح یا اجتناب از آنها کمک کند.

عوامل موثر در بروز اگزما

به صورت کلی می توان گفت اگزما به دو علت اساسی ایجاد می شود . دلایل داخلی و خارجی از بدن می توانند باعث ایجاد اگزما شوند . اغلب علت های ایجاد کننده اگزما مسائلی هست که از خارج بدن نشات می گیرد و نکته ای که باید زیاد مورد توجه قرار بگیرد عواملی که سبب بروز اگزما از خارج بدن نشات می گیرد در صورت تماس موضعی با پوست است . به طور مثال استفاده زیاد از شوینده قوی و شرایط محیطی که پوست را خشک می کند این عوامل می تواند سبب بروز اگزما در فرد شود .

در این جا باید از عواملی پرده برداری کنیم . غذا برخلاف تصور اکثر افراد علت بروز اگزما نیست . در بیشتر موارد غذا باعث و ایجاد کننده اگزما نیست و بلکه بیشتر خشکی های پوست هست که باعث و علت اگزما است . در صورتی که فردی پوست آن خشک است و در مقابل شرایط فرسایش دهنده محیطی مانند شستشو، هوای سرد، تماس زیاد با آب داغ و تماس با شوینده های قوی مقاومت کمتری را نشان می دهد و این مقاومت کمتر منجر به التهاب پوست یا اگزمای پوستی می شود .

شایع ترین علل بروز اگزما دست استفاده از شوینده است و این عارضه بیشتر در خانم های خانه دار رخ می دهد . در ایران شاید عوامل دیگری وجود دارد و یک فاکتور کمک کننده به شوینده که سبب تشدید اگزما می شود آلودگی هوا است .

توصیه هایی برای بیماری اگزما

بیشتر موارد اگزمای پوستی ناشی از غذا نیست و به جای این باید بدانید در موارد کثیری از اگزما این دو توصیه را رعایت کنید .

از شستشو زیاد با مواد شوینده بپرهیزید و بدایند شستشو هر چه کمتر برای بیمار بهتر است . نرم کننده برای بیمار بهتر است و بدانید بهترین زمان برای استفاده از نرم کننده بعد از شستشو است و اثر خیلی بیشتری به جای می گذارد .

علائم اگزما دست

از علائم دیگر آن می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • خشکی و حساسیت پوست
  • تیکه های تیره، فلسی و زخمت
  • تاول های پوسته شده و متراوش

علل تشدید بیماری اگزما دست

مواردی هستند که سبب تشدید این بیماری می شود . از جمله می توان به موضوعات زیر اشاره کرد .

  • خشکی پوست
  • آلرژی
  • استرس های احساسی
  • صابون ها، شامپوها و تمیز کننده های خاص

عوامل بیشتر عبارتند از:

  • سرما و یا گرمای شدید یا عرق کردن
  • عفونت ها نظیر: استاف یا تبخال
  • تغییرات هورمونی

راه های برای تحت کنترل نگه داشتن اگزما دست

  • پوست تان را روزی دو تا سه بار مرطوب کنید .
  • یک برنامه ثابت روزانه مراقبت از پوست داشته باشید .
  • از آب ولرم به جای آب داغ در هنگام استحمام کردن استفاده نمایید .
  • از خاراندن یا مالیدن پوست خودداری کنید .
  • بر استری خود غلبه کنید .
  • از لباس های نرمی که چسبیده نیست و موجب خارش نمی شود استفاده نمایید .

کلام آخر

دست ها عضوی حساس از بدن هستند و درمان اگزمای دست نیز باید توسط بهترین متخصص پوست و مو صورت بگیرد تا از بروز مشکلات و عوارض جانبی جلوگیری کنید و مشکلات بیشتری برای شما پیش نیاید. مشکلاتی که برای دست به وجود می آند ممکن است باعث اختلال زیادی در انجام کارها و زندگی روزمره شوند؛ به این دلیل که دست ها نقش زیادی را در طول روز ما ایفا می کنند.

در ادامه لازم می دانیم که به این نکته اشاره کنیم: شما می توانید سوالات خود را در رابطه با اگزمای دست یا سایر بیماری های پوستی در بخش دیدگاه های انتهای همین مقاله مطرح کنید تا در سریع ترین زمان ممکن توسط دکتر سارا لطفی متخصص پوست و مو در تهران به آن پاسخ داده شود.

همچنین می توانید از طریق راه های ارتباطی مانند اینستاگرام با دکتر سارا لطفی در ارتباط باشید.

دکتر سارا لطفی

دكتر سارا لطفى متخصص پوست، مو، زيبايى و ليزر و عضو انجمن متخصصين پوست ايران در سال ٩٠ بعد از گذراندن ٤ سال دوره دستيارى در دانشگاه علوم پزشكى شهيد بهشتى تهران با نمره ممتاز و كسب رتبه اول بورد شفاهى فارغ التحصيل شده و موفق به اخذ مدرك بورد تخصصى پوست، مو و ليزر شده است.

25 Responses
  1. سلام وقت بخیر ،من دچار اگزما دست شدم بارها و بارها خوب شدم و دوباره ظاهر شدن کرم اورلین مخصوص اگزما ۵ درصد استفاده میکنم مقداری بهتر میشن اما باز برمیگردن به شکل اولشون واقعا عذاب اور شده این بیماری برام ممنون میشم کمکم کنید ،چه دارویی استفاده کنم ؟ واینکه هر دکتری میرم فقط میگن باید مواد شوینده تماس پیدا نکنی و من یه خانم خانه دارم که این امر برای من غیر ممکنه بااین حال زیاد رعایت میکنم تماس با مواد رو به حداقل رسوندم

    1. سلام باید حتما دیده بشه و تشخیص داده بشه که در چه مرحله ای است و چه جور اگزمایی هست

    1. سلام باید حتما دیده بشه و تشخیص داده بشه که در چه مرحله ای است و چه جور اگزمایی هست

  2. سلام آقای دکتر . من به علت اگزما روی دست هام ۷ یا ۸ تا دایره تقریبا کوچک لکه سفید افتاده .
    راه درمان داره این لکه ها؟!
    با چی درمانش کنم

    1. سلام دکتر ختنم سارا لطفی هستند و داخل متن تمام توضیحات کامل است، به متن مراجعه کنید.

      1. با سلام
        دکتر پدرم دستشون اگزما زده خیلی ناراحتم بخدا تمام دستشون پوسته پوسته شده زخم شده خارش زیاد داره تو. رو خدا راهنمایی کنید چیکار باید بکنن
        ممنون

          1. اگه به پزشک مراجعه نمیکردیم از کجا میفهمیدیم اگزمایه ک بیام درمانشو بزنیم گوگل . بعد شما بشین بگو به پزشک مراجعه کنین
            فاذاماذا😑

          2. سلام باید با توجه به نوع اگزما درمان داده شود و پزشک بعد بررسی می‌تواند درمان مورد نظر رات به بیمار بدهد

        1. سلام توروخدااگه درمان پیداکردین که خوب شدن به منم بگو پدرم دقیقا درهمین شرایطه خیلی ناراحتم🥲😭

          1. به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا بررسی شود و درمان شوید

  3. سلام. وقت شما بخیر خانم دکتر عزیز….ببخشید این جمله درسته که میگن
    علت اگزما اینه که گلبولهای سفید پوست رو بعنوان یک عامل مزاحم تشخیص میده و باهاش مقابله میکنه و ای یک بیماری خود ایمنی هست و میتونه به بیماری ام اس تبدیل بشه؟ چون من از وقتی اینو شنیدم خیلی ترسیدم. این صحبت درسته؟

    1. سلام بعضی از انواع اگزما می‌توانند به علت درگیری سیستم ایمنی باشند اما ربطی به ام اس ندارند.

  4. پیشنهاد میکنم خانم دکتر حداقل یه پماد رو توصیه کنن اگر خوب نشد بعد مراجعه کنیم پیششون که بدونیم که فقط حق ویزیت مطرح نیست

    1. سلام تا اگزما بررسی نشود توسط دکتر متخصص، نمیتوان گفت که یک پماد جواب می‌دهد یا خیر.

  5. با سلام
    من چند وقتی هر دو دستم اگزما داشت رفتم آب گرم سرعین خیلی عالی شد تا ۳ . ۴ ماه کلا این بیماری از دستم خارج شد ولی الان فقط یک دست راستم اگزما داره خوب میشه ولی دوباره بر میگرده االآنم سوال من اینجاست که شما درمان قطی که اگزما به بطور کامل از پوست دست من خارج بشه دارید من دکترای زیادی رفتم جواب درستی به من ندادن فقط گفتن اگزما برای همیشه تو پوستت هست

    1. سلام بعضی از انواع اگزما درمان قطعی ندارند و همیشه احمال برگشت دارند و برای چرایی آن باید اگزما توسط متخصص پوست بررسی شود

  6. خوب خانم دکتر جواب هممون رو دادن گفتند به یک پزشک متخصص مراجعه کنید ممنون خیلی زحمت کشیدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *